You are currently viewing Demit fasada
Visinski radovi Beograd, Demit fasada alpinistickim pristupom

– Since 1994 – 

(Klikni na broj da pozoveš)

Aleksandar Mojsilović

Specijalizovana firma za sanacije prokišnjavanja i
curenja bilo sa krova ili fasade

Izrada demit fasade - Termoizolacija fasada

Izrada demit fasade

Demit fasada 

ili termo fasada ima jako važnu ulogu, pored estetke funkcije, tu je i toplotna zaštita. Ona predstavlja termoizolacioni sistem sa nizom prednosti od kojih je glavno smanjenje troškova klimatizacije objekta( grejanje, hlađenje prostorija), Materijali koji se koriste prilikom izgradnje demit fasade su relativno laki pa ne opterećuju dodatno samu konstrukciju objekta.

Prednosti

 • Ušteda do 40% u troškovima klimatizacije.
 • Osigurava prijatne uslove boravka u prostorijama objekta – Zimi je toplo, leti je hladno
 • Izrada je veoma brza i osigurava dug životni vek fasade.
 • Pored toplotne izolacije ona je ujedno i zvučna izolacija.
 • I na kraju ali ne i najmanje važno, daje vam mogućnost lepog dekorisanja eksterijera sa različitim nijansama boja i detalja koji daju odličan izgled objektu.Nakon završene demit fasade, ukoliko želite promeniti boju, može se prekrečiti fasadnim bojama.

Način izvodjenja radova

Svi radovi se izvode alipinističkim pristupom,pomoću industrijskih užadi dok cena radova zavisi od:

 • Materijala koji se koriste
 • Pristupacnosti objekta

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas. 

Materijali koji se koriste prilikom ugradnje demit fasade na objekat su:

 • Lepak za stiropor.
 • Stiropor 17-25gr| 5-10cm ili stirodur 2-10cm.
 • Tiplovi.
 • Mrežica.
 • Podloga
 • Završni sloj fasadnog maltera (u boji).

Jedna od naših fasada

Ilustrovani primer po koracima.
Priprema fasade, demontaža oluka, ventilacionih cevi, simsova, kablova i drugih objekata sa fasade. Ugradnja stiropora, tiplovanje i nanošenje mrežice i lepka, nakon toga, nanošenje Akrilne podloge, i izrada bavalit fasade, nakon čega idu limarski radovi.Montaža oluka, novih simsova, okapnica..

Prednosti kamene vune 

Kamena vuna se pravi od vulkanske stene.
Pored toga što je izrađena od obnovljivog i održivog materijala, kamena vuna predstavlja dugotrajno rešenje koje će trajati do kraja životnog veka građevine. 

Neprevaziđena zaštita od požara

Jednostavno rečeno, kamen ne gori. Zbog toga kamena vuna ima neprevaziđene prirodne kvalitete koji se odnose na otpornost na požar, a koji će doprineti zaštiti od požara svake građevine.

Odlična akustika

Isto tako, buka teško prolazi kroz kamen. Zato se smatra najefikasnijim građevinskim rešenjima za zvučnu izolaciju.

 

 

Često postavljana pitanja

Stiropor debljine 8cm je dosta bolja investicija, demit fasada se u većini slučajeva radi jednom u toku životnog veka objekta. Početna razlika u ceni materijala se vrlo brzo vrati kroz smanjeni račun za struju i grejanje!

Svaki tip izolacije ima svoje prednosti.

 • Kamena vuna se trenutno forsira u svetu zato što je vatrootporna, ali ne i vodootporna, i ukoliko voda uspe da nađe put kroz fasadu do kamene vune, ona postaje leglo za razvijanje bakterija i buđi. Kamena vuna je višestruko bolji izbor ukoliko je bitna i zvučna izolacija!
 • Prednost stiropora je ta što ima dosta bolji koeficijent efikasnosti kao termoizolacija za iste debljine materijala pa je samim tim i dosta jeftiniji.

Cena radova zavisi od više faktora

 • Pozicije fasade i pristupačnosti.
 • Izabranog materijala.
 • Površine radova.

Ne postoji neki opšti cenovnik, za sve informacije pozovite, pa nakon obilaska objekta i izbora materijala možemo zaključiti cenu!

U zavisnosti od izabranog materijala (različiti materijali imaju različito minimalno vreme sušenja), vremenskih uslova (ako pada kiša, duva košava, ili je ispod nule ili +40c nismo u mogućnosti da radimo) i zahtevnosti objekta (broj uglova, ćoškova, prozora, otvora, klima uredjaja….). 

Kad se sve uzme u obzir neko optimalno vreme za izradu 100m2 bi bilo sve izmedju 6 i 15 dana.

Boju fasade isključivo vi birate. Najjeftinija i najdugotrajnija opcija je beli akrilni bavalit. Bavalit iz džakova je mnogo lošijeg kvaliteta, i sam proizvođač materijala ne daje garanciju na spiranje fasade, a uz to dosta usporava izvođenje radova, i potrebu za još jednim fizičkim radnikom.

Garanciju na demit fasade dajemo na period izmedju 2 i 10 godina u zavisnosti od izabranog materijala.

Iskustva i utisci

Ja živim u kući od 106m2, sagrađena je od cigle (zid debeo oko 40cm). Pre izolacije i promene stolarije potrošnja gasa je bila najviše 2500m3 po sezoni, to je po sadašnjim cenama red veličine 110000 din (recimo 1000 Eura). Od kada sam promenio stolariju i postavio 8cm stiropora na spoljnu stranu zida, izolovao tavanicu sa 15cm stiropora, potrošnja je oko 1100m3 gasa po sezoni, dakle red veličine 500 Eura. Dakle zaključak je sledeći, izolaciju svakako treba postaviti na kuću, ali treba biti realan i ne očekivati da se investicija vrati za 1-2 godine, nego 4-5 pa i više.
CheSmara
Одличан текст. Ја живим у Немачкој већ 20 година и убеђен сам да су Немци овако успешна нација баш зато што знају мудро да улажу. А ако је инвестиција исплатива за 10, па и 15 година, то је добра инвестиција. Тако размишлја Немац. Србина не можеш да убедиш да размишлја о инвестицији ако му се за годину или две све не врати. Зато и јесмо ту где смо. И цела нам држава живи од данас до сутра. Зато смо највећи расипници енергије у целој Европи. Знам да неки једноставно немају новца да уложе у ово, али исто тако знам да би многи пре купили смарт телевизор и нови Ај фон него да уложе у изолацију. Жао ми је што је тако.
Nikola Novakovic

This Post Has One Comment

 1. Ivan Mojsilovic

  qwertyuiop

Comments are closed.